concertpagina

ONK SPEELT SPANNEND SPEL MÉT OPLOSSING

Artikel uit De Gelderlander van 6 april 2009
    Door MARISA SLUITER

Goed dat dirigent Rob Vermeulen voor aanvang van het concert aangeeft dat de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt in z’n geheel zonder onderbreking wordt uitgevoerd. Een stuk dat anderhalf uur duurt, en waarin je geen knip kunt maken. Anders doorbreek je de spanningsboog van het stuk.

Voor de zangers is het een hele opgave om zo’n grote tijdspanne geconcentreerd te blijven. Maar ook noodzakelijk; zonder de juiste concentratie verliest de Kanon Pokajanen zijn magie en dan duurt anderhalf uur erg lang.

In de uitvoering van het Oost-Nederlands Kamerkoor was iedere minuut van dat anderhalf uur uitermate spannend om naar te luisteren. De kracht van het stuk is de herhaling van de korte motieven. De melodie is ondergeschikt aan het woord. Het is goed hoorbaar dat het koor vaker Russische muziek heeft gezongen. Een warm, rond geluid en de goede uitspraak zorgen ervoor dat de tekst tot z’n recht komt.

Met weinig middelen zoekt Pärt naar spanning en ontspanning in iedere zin. De woorden ‘Pomiluy mya, bozhe, pomiluy mya’ komen in bijna ieder deel van de elf delen voor. Het motief dat de woorden begeleid werkt hierdoor als een bezwering. Het ONK is iedere keer in staat om die verwachting én oplossing op te roepen. Veelal is het ingetogen muziek maar op een paar momenten kan het koor uitpakken, dan is het alsof er een spectrum aan klank open waaiert.

• via Achille Béguin, 12-04-2008

Ik ontving van een bezoeker een SMSje..: De hemel op aarde bestaat..
    Met hartelijke groet voor alle uitvoerenden.

• Mahof, 05-04-2009

Wij hebben erg genoten vanavond van de kanon pokajanen, zeer geslaagd concert..

met vriendelijke groet, mahof