concertpagina

• Zondag 10 oktober 2010 om 15:00, Doetinchem Catharinakerk
  • Zaterdag 2 oktober 2010 om 20:00, Winterswijk Jacobskerk
  • Bocholter Volksblatt - Gudrun Schröck

klik hier om recensie te lezen (opent opnieuw)

• Rheinischen Post Kreis Kleve - Hans Rühl

Klik hier om recensie te bekijken (opent opnieuw in PDF)

• Neue Rhein/Ruhr Zeitung - Andreas Daams

Klik hier om recensie te kijken (opent opnieuw in PDF)

• Gelderlander - Hugo Kamperman

Duizelingwekkende koorzang in Rachmaninovs Vespers

Na een ruim uur is het helaas voorbij, de Vespers van Sergei Rachmaninov in de uitvoering van het Oost-Nederlands kamerkoor (ONK). Wat rest is een herinnering aan een geweldig optreden.
    Het koor geeft zich volledig in het religieuze a capella werk.

Tijdens het eerste van de vijftien delen is het nog even wennen aan het Russisch, daarna is de tekst bijzonder goed te volgen en dat is prettig. De bijgeleverde vertaling zorgt ervoor dat er niet alleen een vermoeden is over de tekstinhoud, maar draagt ertoe bij dat daadwerkelijk kan worden begrepen wat gezongen wordt. 'Blagoslovi, dushe moia, Ghospoda' (Gezegend zij de heer, o mijn ziel) vormt het tweede deel van Rachmaninovs nachtwake en toont waartoe het koor in staat is.
    Er is een prominente rol weggelegd voor een der alten, daarnaast maakt de duizelingwekkend mooie koorzang deze compositie tot een hoogtepunt.

Het blijft niet bij één hoogtepunt, want ook het daaropvolgende gezang getiteld ‘Blazen muzh izhe ne ide na sovet nechestivih’ (Gezegend is de man) is van grote schoonheid; de vele ‘Alliluya’s’ verlenen het stuk een prachtige dynamiek.

Het programmaboek vermeldt dat het concert geen pauze kent. Dirigent Rob Vermeulen besluit anders: het programma wordt wél onderbroken. Vanwege de intensiteit van de Vespers gunt hij het koor een korte onderbreking. Het stoort gelukkig niet. Het koor trekt zich even terug, waarna het stuk moeiteloos wordt vervolgd. Vermeulen is een kritisch leider, als naar zijn mening enkele koorleden niet helemaal goed staan, grijpt hij in: ze moeten enkele centimeters opschuiven. Pas dan gaat het concert verder. Later zorgt ook het gebeier van kerkklokken voor klein oponthoud. De dirigent wacht enkele seconden en zet dan ‘Dnes spasenie’ (Vandaag is de verlossing gekomen) in.

Als de laatste zin ‘Raduysia, Nevesto Nenevestnaya!’ (Verheugt U, o omgehuwde bruid!) van de Vespers wegsterft, volgt een ovatie. Het doet Vermeulen besluiten de bezoekers nog eens te trakteren op het zesde werk ‘Bogoroditse Devo’ (Verheugt U, o maagd). Een goede keuze, want in dit expressieve deel klonk het kamerkoor even daarvoor al groots.

• Wim Ruessink, 04-10-2010

Wat moet het een feest zijn om in dit koor te zingen en er leiding aan te geven! Rachmaninov deed t goed onder de secco\'s en fresco\'s van de Jacobs! Jammer dat het koor op de trappen en gedeeltelijk vóór de koorafsluiting stond. Daardoor kwam de klank te \'droog\' en een beetje minder bewierookt het schip in. Een paar meter naar achter en het had nóg meer gewalmd! Maar prachtig was het! Succes met de volgende drie, Blijf de hemel maar open zingen! Wim Ruessink

• Jan en Mariët Wasser, 16-11-2010

Hallo leden van het ONK en de dirigent natuurlijk.Mijn man en ik zijn net terug uit Kalkar, waar wij jullie uitvoering van Rachmaninov hebben gehoord. Wij hebben hiervan erg genoten. Onze hartelijke dank voor deze mooie avond.

• Irmhild Abshoff, 16-11-2010

ich denke noch gerne an das wunderbare Konzert des Oostnederlands Kamerkoor zurück und schicke Ihnen hier die Kritik aus unserer Zeitung. Erstaunlicherweise hat sich die Redaktion diesmal Mühe gegeben, etwas einigermaßen Vernünftiges zu schreiben. Es haben mich in der letzten Woche noch viele begeisterte Zuhörer auf diesen hervorragenden Chor angesprochen. So würde nicht nur ich mich freuen, wenn es noch weitere schöne Konzerte des Kamerkoors hier in Liebfrauen gibt.