concertpagina

• Twentse Courant Turbantia - Koen Edeling

Sint Jorismis in Borculose Sint Joriskerk
    door Koen Edeling, Twentse Courant Turbantia 25/06/2012

De 'St Jorismis' van Herman Finkers.
    Onder toeziend oog van de componist liet het Oost-Nederlands Kamerkoor horen goed om te kunnen gaan me dit muziekstuk-met-een-vette-knipoog.
    Waar in de eredienst het Credo veel te vaak wordt overgeslagen (met als smoes: ‘tijdgebrek”) heeft het in deze concertante uitvoering een prominente plaats.
    In de opschoning, op grond van de meest recente ‘1.2’-versie is gelukkig het gebruik van het aambeeld niet gesneuveld; het instrument werd bespeeld door een sopraan.
    Met de onregelmatige maatsoort in dit deel leek het koor ook geen problemen te hebben, al werd het naar het einde toe toch wat onritmischer.
    Een heel aardige vondst hleek het  gebruik van het luitregister op het door Gijs van Schoonhoven bespeelde clavecimbel in het Sanctus.
    Na een heldhaftig gezongen Hosanna verraste ineens de mineur toonsoort in het Benedictus.
    Waar Finkers had gekozen voor nieuwe muziek op bestaande woorden , had zijn helaas al bijna negen jaar overleden vriend en streekgenoot Willem Wilmink de voorkeur gegeven aan nieuwe woorden op bestaande muziek.
    Ooit beluisterde ik een hertaling door Jan Rot op de Matthaus Passion van Bach en toen was ik aangenaam verrast door de kracht die van de tekstplaatsing uitging. Dit effect kon ik gistermiddag niet bespeuren.Het waren prachtige teksten (bij gratie van het programmaboekje verstaanbaar), maar ik kon het niet een extra dimensie van het meesterwerk van Pergolesie noemen. De partijen van de solisten, sopraan Petra Fröhlich en alt Cornelia Burgers, die beiden zeer professioneel zongen, werden regelmatig overgenomen door een zestienkoppig vrouwenkoor, een verrassende en toch aangename afwisseling.
    Als uitermate betrouwbaar begeleider functioneerde het goedklinkende Valerius-ensemble: twee violen, altviool, cello, bas en orgel.
    Nog diezelfde avond werd het gehele programma nog eens ‘dunnetjes’ overgedaan in de thuisbasis van het koor: Doetinchem.

• Ellen Krikhaar, 29-06-2012

We hebben enorm genoten van jullie concert zondag 24 juni in Doetinchem. Vooral de Stabat Mater was zeer ontroerend. Hebben jullie een cd van deze uitvoering? Dat zou namelijk helemaal geweldig zijn om de prachtige solo’s, koor en orkest nog meerdere malen terug te horen.

• Eric Eekhout, 25-06-2012

Gisteren erg genoten. Wat een geweldig mooi koor!

• Toon Ottink, 25-06-2012

Ik vind dat je trots mag zijn op jullie prestatie; complimenten. Jullie hebben een prima concert gegeven. Eerst in Pergolesi met twee goeie solisten ( verrassend!) en daarna in Finkers. Dat het in het Credo een keer misgaat, ach, het zijn erg moeilijke noten. Ik vond het wel bijzonder om in ruim een week tijd met drie opvattingen geconfronteerd te worden: van Klaas, Wouter Padberg en van Rob Vermeulen. Dat blijft toch wel eigen aan muziek. De verschillen zaten vooral in tempokeuzes. En ik hoorde dat jullie een nieuwere versie deden dan wij vorig jaar; eigenlijk de versie die wij hebben opgenomen, maar zonder hobo en harp

• Jan en Gerda, 26-06-2012

FANTASTISCH ! Complimenten voor dit schitterende concert. Echt bijzonder,  het Stabat Mater in de vertaling van Willem Wilmink was een beauty , en de Jorismis van Herman Finkers was ook prachtig. Wat geweldig dat de meester er was in eigen persoon , he. Niet anders dan lof gehoord van iedereen die er was . Voor herhaling vatbaar. Wij houden ons aanbevolen. Geniet maar lekker na van dit geslaagde optreden.

• Tineke Udo, 26-06-2012

Complimenten voor het concert van gisteren in de St. Joris kerk in Borculo. Prachtige stukken muziek, mooi gezongen en gespeeld in een sfeervolle kerk. Dank, ook aan alle koorleden en veel succes.

• Ria Bos-Bokken, 27-06-2012

Het was een mooi concert afgelopen zondag in Doetinchem. Het Stabat Mater vond ik ontroerend heftig. De prachtige solo\'s werden door Petra en Cornelia met veel gevoel gezongen. De St. Jorismis: luchtig, speels, heel toegankelijke muziek, een mooie uitvoering.