concertpagina

Max Reger, Psalm 100 voor koor en orgel

Musica Vocale & Oost-Nederlands Kamerkoor o.l.v. Rob Vermeulen
m.m.v. Leo van Doeselaar – orgel

Op 29 maart is het exact 100 jaar geleden dat in de Nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam het Walcker-orgel in gebruik werd genomen.

Dit orgel was het laatste van de drie instrumenten die Oscar Walcker bouwde op basis van opvattingen van Dr. Albert Schweitzer en de Straatsburgse organist Emil Rupp. De twee zusjes van het Doesburgse orgel stonden in de Reinoldikirche in Dortmund (1909) en in de Michaeliskirche te Hamburg (1912). Deze twee orgels zijn in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. En daarmee is het Doesburgse instrument een uniek en prachtig document uit een boeiende periode van de muziekgeschiedenis en orgelbouw.

Het eeuwfeest van dat unieke instrument wordt gevierd met een speciaal concert in de Doesburgse Martinikerk. Tijdens dit concert zullen twee lijnen te herkennen zijn die met het artistieke wezen van dit instrument van doen hebben:

Op het bijzondere Doesburgse orgel komen de orgelwerken van Max Reger bijzonder tot hun recht. Van hem wordt Psalm 100 voor koor en orgel uitgevoerd, een feestelijk werk dat hij schreef stuk voor het 350 jarige jubileum van de universiteit van Jena.

Behalve de 100ste Psalm van Max Reger hoort u tijdens dit concert ook muziek van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen. Zoals zo veel Nederlandse componisten aan het begin van de vorige eeuw oriënteerde hij zich op de Duitse en/of de Franse muziek van die tijd. Met name in de muziek van Andriessen horen we een boeiende synthese van de Franse en Duitse invloeden.
Ook het Doesburgse orgel herbergt die dubbele oriëntatie in zich: Schweizer en Walcker poogden een synthese tot stand te brengen tussen de Franse orgelbouwer Cavaillé Coll en zijn  18e eeuwse Duitse collega Silbermann.

Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Doesburgse Muziekcultuur (Stidomu). U kunt hier ook kaarten bestellen:

• Dinsdag 29 maart 2016 om 20:00,