Verdi

Over het Requiem van Verdi

Verdi

Zingen bij een kamerkoor betekent dat elke individuele stem van belang is. Het komt aan op exacte intonatie, nauwkeurige frasering, scherpe dosering, correcte plaatsing van de vocalen, kleuren van de stemmen naar elkaar, evenwichtige dynamiek. Van elke zanger afzonderlijk worden goede muzikale prestaties verlangd. Bij een (groot) mannenkoor komt het er meestal minder op aan. Van belang is vooral ‘heel zacht’ en ‘heel hard’. Hard hoeft niet mooi te zijn. Bij een ‘gewoon’ gemengd koor hangt het erg van de kwaliteit af. Sommige dirigenten zijn al blij als de zangers de noten enigszins kennen. In het Nederlands Concertkoor met 120 zangers het prachtige Requiem van Verdi zingen, dat is nog weer van een ander kaliber. Heel zacht, heel hard, en toch kwaliteit, bijna als van een kamerkoor.Goed orkest, goede solisten, vol Concertgebouw, een geweldige ervaring!

17 juni 2010