Recensies van concerten leest u hier

Gelderlander - Hugo Kamperman

Duizelingwekkende koorzang in Rachmaninovs Vespers

Na een ruim uur is het helaas voorbij, de Vespers van Sergei Rachmaninov in de uitvoering van het Oost-Nederlands kamerkoor (ONK). Wat rest is een herinnering aan een geweldig optreden.
Het koor geeft zich volledig in het religieuze a capella werk.

Tijdens het eerste van de vijftien delen is het nog even wennen aan het Russisch, daarna is de tekst bijzonder goed te volgen en dat is prettig. De bijgeleverde vertaling zorgt ervoor dat er niet alleen een vermoeden is over de tekstinhoud, maar draagt ertoe bij dat daadwerkelijk kan worden begrepen wat gezongen wordt. 'Blagoslovi, dushe moia, Ghospoda' (Gezegend zij de heer, o mijn ziel) vormt het tweede deel van Rachmaninovs nachtwake en toont waartoe het koor in staat is.
Er is een prominente rol weggelegd voor een der alten, daarnaast maakt de duizelingwekkend mooie koorzang deze compositie tot een hoogtepunt.

Het blijft niet bij één hoogtepunt, want ook het daaropvolgende gezang getiteld ‘Blazen muzh izhe ne ide na sovet nechestivih’ (Gezegend is de man) is van grote schoonheid; de vele ‘Alliluya’s’ verlenen het stuk een prachtige dynamiek.

Het programmaboek vermeldt dat het concert geen pauze kent. Dirigent Rob Vermeulen besluit anders: het programma wordt wél onderbroken. Vanwege de intensiteit van de Vespers gunt hij het koor een korte onderbreking. Het stoort gelukkig niet. Het koor trekt zich even terug, waarna het stuk moeiteloos wordt vervolgd. Vermeulen is een kritisch leider, als naar zijn mening enkele koorleden niet helemaal goed staan, grijpt hij in: ze moeten enkele centimeters opschuiven. Pas dan gaat het concert verder. Later zorgt ook het gebeier van kerkklokken voor klein oponthoud. De dirigent wacht enkele seconden en zet dan ‘Dnes spasenie’ (Vandaag is de verlossing gekomen) in.

Als de laatste zin ‘Raduysia, Nevesto Nenevestnaya!’ (Verheugt U, o omgehuwde bruid!) van de Vespers wegsterft, volgt een ovatie. Het doet Vermeulen besluiten de bezoekers nog eens te trakteren op het zesde werk ‘Bogoroditse Devo’ (Verheugt U, o maagd). Een goede keuze, want in dit expressieve deel klonk het kamerkoor even daarvoor al groots.