Recensies van concerten leest u hier

Twentse Courant Turbantia - Koen Edeling

Sint Jorismis in Borculose Sint Joriskerk
door Koen Edeling, Twentse Courant Turbantia 25/06/2012

De 'St Jorismis' van Herman Finkers.
Onder toeziend oog van de componist liet het Oost-Nederlands Kamerkoor horen goed om te kunnen gaan me dit muziekstuk-met-een-vette-knipoog.
Waar in de eredienst het Credo veel te vaak wordt overgeslagen (met als smoes: ‘tijdgebrek”) heeft het in deze concertante uitvoering een prominente plaats.
In de opschoning, op grond van de meest recente ‘1.2’-versie is gelukkig het gebruik van het aambeeld niet gesneuveld; het instrument werd bespeeld door een sopraan.
Met de onregelmatige maatsoort in dit deel leek het koor ook geen problemen te hebben, al werd het naar het einde toe toch wat onritmischer.
Een heel aardige vondst hleek het  gebruik van het luitregister op het door Gijs van Schoonhoven bespeelde clavecimbel in het Sanctus.
Na een heldhaftig gezongen Hosanna verraste ineens de mineur toonsoort in het Benedictus.
Waar Finkers had gekozen voor nieuwe muziek op bestaande woorden , had zijn helaas al bijna negen jaar overleden vriend en streekgenoot Willem Wilmink de voorkeur gegeven aan nieuwe woorden op bestaande muziek.
Ooit beluisterde ik een hertaling door Jan Rot op de Matthaus Passion van Bach en toen was ik aangenaam verrast door de kracht die van de tekstplaatsing uitging. Dit effect kon ik gistermiddag niet bespeuren.Het waren prachtige teksten (bij gratie van het programmaboekje verstaanbaar), maar ik kon het niet een extra dimensie van het meesterwerk van Pergolesie noemen. De partijen van de solisten, sopraan Petra Fröhlich en alt Cornelia Burgers, die beiden zeer professioneel zongen, werden regelmatig overgenomen door een zestienkoppig vrouwenkoor, een verrassende en toch aangename afwisseling.
Als uitermate betrouwbaar begeleider functioneerde het goedklinkende Valerius-ensemble: twee violen, altviool, cello, bas en orgel.
Nog diezelfde avond werd het gehele programma nog eens ‘dunnetjes’ overgedaan in de thuisbasis van het koor: Doetinchem.