Home

Het Oost-Nederlands Kamerkoor is opgericht in 1965 en bestond in 2015 dus 50 jaar. Wij vierden dit met een feestelijk programma op 19 april 2015. Gemist? We gaan gewoon verder met prachtige programma's.

      

 

 

Mozartproject 2019: 23 mei 2019, 21:15 uur,  Walburgikerk Zutphen : de Mis in C
 
Mozart in Zutphen

Donderdag 23 mei om 20.15 uur in de Walburgiskerk in Zutphen op het programma: -Missa Brevis, door Collegium Vocale Zutphen -Trinitatis mis, door het Deventer Vocaal Ensemble -de Spatzen mis, door Stedelijk Koor Enschede -de Credo mis, door het Oost-Nederlands Kamerkoor Onder de titel ‘Mozart in Zutphen’ gaan van 23 t/m 26 mei 18 koren alle 18 missen van Mozart zingen in één weekend, op één locatie: de Walburgiskerk in Zutphen. De koren worden begeleid door een toporkest: het Parnassus Ensemble en vier topsolisten – Johannette Zomer, Peter Kooij, Margot Oitzinger, Marcel Reijans – aangevuld met acht aanstormende talenten, doen de soli. Dit evenement wordt in vijf concerten gerealiseerd. Verdere informatie leest u in www.mozartinzutphen.nl Het Oost-Nederlands Kamerkoor is een van de 18 geselecteerde koren voor deze wereldprimeur! Zij zingen in het concert op donderdag 23 mei om 20.15 uur de Mis in C, de zogenaamde Credomis, KV 257. Kaarten voor dit concert kosten € 30,- maar als u ons voor 30 april laat weten hoeveel kaarten u voor dit concert wilt, dan betaalt u € 25 per kaart. Wilt u zo vriendelijk zijn uw bestelling door te geven via de mail naar vrienden@oostnederlandskamerkoor.nl?

Donderdag 23 mei 2019, 21:15 uur Concert tijdens het project "Mozart in Zutphen in de Walburgiskerk te Zutphen  -Missa in C, KV 257

Save te date: Najaarsconcerten 9 en 10 november 2019, Plaatsen nog niet bekendPassieconcerte2019:  Zaterdag 13 april en vrijdag 19 april 2019

De Stille Week heeft vele componisten geïnspireerd tot het schrijven van de meest prachtige en indrukwekkende composities. In grote getale laten we ons jaarlijks ontroeren door de Mattheus of Johannes Passion van J.S. Bach. Maar er is nog zoveel meer prachtigs geschreven voor de lijdenstijd. Het Oost Nederlands Kamerkoor neemt u mee naar het Italië van de 17e en 18e eeuw en legt een link met Franse muziek van het begin van de 20e eeuw.
Het grootste deel van het concert zal worden gevuld door het 10-stemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti, geschreven tussen 1713 en 1720. Scarlatti was maestro di capella in Rome en schreef het Stabat Mater op een liturgische tekst uit de 13e eeuw over het lijden van Maria, moeder van Jezus. Het aangrijpende werk heeft grandeur en schitterende harmonieën maar ook een grote transparantie. Het zal worden uitgevoerd met basso continuo (orgel en cello)
Ook uit Italie afkomstig is Don Gesualdo, Prins de Venosa 1566-1613. Van hem voeren we ook werk uit voor de lijdenstijd.
Gesualdo kwam uit een muzikale familie en bespeelde meerdere instrumenten. Hij kende echter veel tegenslag en eenzaamheid in zijn leven. Na een huwelijk van vier jaar kwam hij tot de ontdekking dat zijn vrouw hem ontrouw was. Of hij het zelf was die zijn vrouw en haar minnaar in 1590 doodde, of dat hij een ander hiertoe opdracht gaf is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het maakte hem tot een sombere en eenzelvige man. Zijn muziek karakteriseert zich door, voor die tijd, gewaagde intervallen en harmonieën en de behoefte om gevoelens die bepaalde woorden opriepen in muziek uit te drukken. Heeft de gebeurtenis van 1590 wellicht zijn muziek beïnvloed....?
Van de uit Bohemen afkomstige componist Jan Dismas Zelenka zal ook Passie muziek worden uitgevoerd. J.S. Bach en Zelenka kenden elkaar persoonlijk en Bach noemde Zelenka een van de belangrijkste componisten van zijn tijd.
 
Van de uit Frankrijk afkomstige componist Francis Poulenc voeren we de Quatre Motets pour un Temps de penitence uit. De vier motetten zijn gebaseerd op teksten voor de liturgie uit de Lijdensweek. Er gaat een sombere dreiging uit van dit werk dat Poulenc voltooide in januari 1939. Hij verliet gedurende de 2e Wereld Oorlog zijn luchtige, bij de Groupe de Six passende, neoclassicistische stijl en de motetten lijken daar een voorbode van te zijn. Poulenc benadert de teksten bijna literair en legt nadruk op de gevoelens die de teksten oproepen. Ook hier is duidelijk te horen dat er bijzondere harmonieën gebruikt worden om smart en dreiging uit te drukken.
 
Wat alle werken die u kunt horen tijdens dit concert gemeen hebben met elkaar is hoe de emotie van het lijdensverhaal wordt omgezet in wonderschone muziek, de teksten zijn steeds een grote bron van inspiratie geweest.
 
Bent u een trouw bezoeker van de Passies van J.S. Bach, kies dit jaar misschien eens voor de prachtige muziek van deze componisten en laat u ontroeren!
 
Hopelijk mogen we u welkom heten bij een van onze Passie concerten! 
CONCERTEN:
Zaterdag 13 april - 20.00 uur
Sint Willibrorduskerk - Vierakker
kaarten €16 voorverkoop / €18 aan de kerk
Goede vrijdag 19 april - 21.00 uur
Laurentius - Varsseveld
vrije gift

 

 

Kerstconcerten 2018: zaterdag 22 en zondag 23 december 2018 

 
Het is inmiddels een mooie traditie geworden dat het Oost Nederlands Kamerkoor in de tijd vlak voor de kerst een concert ten gehore brengt. Ook dit jaar zal dat het geval zijn!  Geinspireerd door het kerstverhaal is er door de eeuwen heen een schat aan prachtige en ontroerende muziek gecomponeerd. Het is een feest om hier ieder jaar weer een keuze uit te kunnen maken! 
 
Over het programma:
Naast enkele indrukwekkende composities van Arvo Part zullen we ook het het O magnum Mysterium van Luis da Victoria laten horen, een prachtige toonzetting waarin het mysterie van de geboorte duidelijk hoorbaar is . De verstilling en eenvoud van deze oude muziek is ook hoorbaar in delen van de  20e eeuwse mis van Ton de Leeuw.
 
We hebben er voor gekozen om dit jaar ook Maria, moeder van Jezus, een plekje te geven in het kerstconcert. Ook zij is een inspiratiebron geweest voor veel componisten. Van Francis Poulenc zullen we het Salve Regina zingen evenals een Magnificat van Arvo Part.

Van de cantor/ organist van de Nicolaikerk in Kalkar [ Duitsland], Jan Szopinski zullen we 3 composities zingen. Het koor is een graag gehoorde gast in deze kerk en zong in september een speciaal voor het koor bewerkte 6 stemmige mis van Jan Szopinski .

Uit de Engelse koorliteratuur kozen we twee werkjes van Herbert Howells.  Een uur a capella muziek dat u ongetwijfeld in kerst stemming zal brengen!
 
Te beluisteren op:
Zaterdag 22 december 2018 in de Catharinakerk te Doetinchem, aanvang 20:00 uur
Zondag 23 december 2018 in de St Pancratiuskerk in 's-Heerenberg, aanvang 15:00 uur
 
Kaarten kosten
€ 12.50,- in de voorverkoop via deze website en de koorleden en
€ 15,00,- aan de kassa
 
We hopen u graag op één van deze beide concerten te ontmoeten!
 

 

Zaterdag 10 november 20:30 uur, Catharinakerk Doetinchem: Jubileumconcert

2018 is een bijzonder jaar voor Het Oost Nederlands Kamerkoor! In februari was het 25 jaar geleden dat Rob Vermeulen in dienst trad als dirigent van het koor. Voor ons, koorleden, betekent dat 25  jaar zingen onder een dirigent die zich kenmerkt door vakmanschap, inspiratie en bevlogenheid. En 25 jaar prachtige en uitdagende programma’s in binnen- en buitenland!
Voor het publiek betekent dit; al 25 jaar genieten van bekende en onbekende,  maar vooral prachtige en ontroerende muziek, uitgevoerd door een top koor uit het Oosten van het land dat kwaliteit en liefde voor de muziek hoog in het vaandel heeft.

Zaterdag 10 november 2018 zal dan ook het muzikale hoogtepunt vormen in het jubileumjaar van onze dirigent.

Uitgevoerd zal dan worden het Dixit Dominus van G.F. Händel en de Nelsonmis van J. Haydn, beide werken met orkest en solisten.

Ook  zal er een orgelstuk ten gehore worden gebracht: 
Concerto opus 4, nr.3 in g- klein voor orgel en orkest, G.F. Händel 
solist:Karel Demoet

Een prachtig programma met muziek die het hart raakt! 
Dit feestelijke concert zal te horen zijn op zaterdagavond 10 november in de Catharinakerk in Doetinchem 

Datum:
10 november, Catharina kerk Doetinchem, aanvang 20.30 uur (kerk open om 20:00)

Kaarten
€22,50  in  de voorverkoop te reserveren via deze site en verkrijgbaar via de leden
€25,-      aan de kassa van de Catharinakerk
€20,-      Vrienden van het Het Oost-Nederlands Kamerkoor

Naam van het orkest:
The Utrecht Company of Music

Solisten:
sopraan: Caroline Cartens
               Petra Frölich
alt:          Saskia Regtering
tenor:      Henk Gunneman
bas:        Joep van Geffen

We bevelen dit mooie en feestelijke concert van harte bij u aan!  

!! Noteert u ook vast in uw agenda onze Kerstconcerten op 22 en 23 december gegevens hierover volgen via deze website

 

Zondag 23 september 2018
Op zondag 23 september om 11.00 uur zal het ONK zijn medewerking verlenen aan een kerkdienst in de prachtige St. Nicolaikirche in Kalkar, Duitsland. Het koor zal een aantal composities uitvoeren van de cantor/ organist van de Nicolaikirche ; Jan Zsopinski, waaronder een speciaal voor het ONK geschreven mis.  Deze 15e eeuwse kerk herbergt bijzondere religieuze beeldende kunst uit de late gotiek en vroege renaissance, waaronder zeven retabels. De moeite waard om eens te bezoeken!
 
We zullen dit jaar afsluiten met één of meerdere Kerstconcerten in het laatste weekend voor Kerst. Van harte hopen wij u bij al deze bijzondere concerten in groten getale te mogen verwelkomen!

 Dit jubileumjaar is begonnen met een viertal concerten waarin onder andere het Concert voor Koor van Alfred Schnittke ten gehore werd gebracht, in samenwerking met Musica Vocale uit Wageningen; een gelijkwaardig koor ook onder leiding van Rob Vermeulen. Deze compositie wordt zelden uitgevoerd vanwege de hoge moeilijkheidsgraad, maar is zeer indrukwekkend en een unieke belevenis om mee te maken. Het vormt een absoluut hoogtepunt uit de koorliteratuur en is een van de lievelingswerken van onze dirigent. 

Concerten eerder dit jaar werden onder andere gegeven in Utrecht en Kalkar [Duitsland]. In 2011 werd het werk door beide koren uitgevoerd op het Al Bustan Festival in Beiroet, Libanon.
Dit bijzondere programma zal nog twee maal te horen zijn. 
vrijdag 22 juni in de Gudulakerk in Lochem om 20.00 uur (vrije gift aan het eind)
zaterdag 23 juni in de Grote kerk in Wageningen om 20:15 uur klik hier voor kaartverkoop


U bent van harte welkom, het zullen concerten zijn dat u niet snel vergeet!

Voorjaarsconcerten 2018 i.s.m. Kamerkoor Musica Vocale .
Kaarten voor  Nijmegen én voor Utrecht zijn via de website van Musica Vocale te verkrijgen

“Concert voor Koor” van Alfred Schnittke

Dirigent Rob Vermeulen:

"de mooiste muziek die ik ooit dirigeerde”

Het monumentale Concert voor Koor uit 1985 van de Russische componist Alfred Schnittke is een absoluut hoogtepunt uit de koorliteratuur.

 
Schnittke liet zich inspireren door oude Russisch-Orthodoxe melodieën zonder ze letterlijk te citeren. De vaak eenvoudige melodielijnen verweefde hij met zijn eigen herkenbare gebruik van chromatiek, clusters en dissonanten. De tekst vormde de basis voor ritme, dynamiek en klankkleur, en betekenis werd onderstreept door opvallende schakelingen tussen akkoorden die veroorzaakt worden door subtiele stemverschuivingen. Al met al een tijdloos werk, groots en intiem, aangrijpend en hemels.
 
Vanwege de enorme stemverdeling van de muziek kan het werk alleen door een groot koor uitgevoerd kan worden.
 
Daarom heeft Het ONK voor dit project wederom de handen ineen geslagen met Musica Vocale Wageningen.
 
Beide koren staan beide onder leiding van dirigent Rob Vermeulen. De koren vullen elkaar goed aan en klinken als één groot koor. De koren hebben in het verleden vaker samengewerkt bij grote en uitdagende projecten, waaronder Beethovens Missa Solemnis begeleid door het Gelders Orkest.
 
Naast het Concert voor Koor staan in 2018 ook de Drei geistliche Gesänge van Alfred Schnittke op het programma, alsmede enkele delen uit de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt en een paar prachtige koorwerken van Georgy Sviridov.

IInformatie

Zondag 25 februari 15:30 uur Grote- of Martinikerk Doesburg; kaarten via www.stidomu.nl, € 15,00
Zaterdag 10 maart 20:15 uur Molenstraatkerk Nijmegen, kaarten via musica vocale € 12,50 (aan de kassa € 15,00)
Zondag 11 maart 19:00 uur St. Nicolaikerk Kalkar (D), toegang vrije gift
Vrijdag 23 maart 20:15 uur Pieterskerk Utrecht, kaarten viakaarten via musica vocale € 12,50 (aan de kassa € 15,00)
Vrijdag 22 juni 20:00 uur Gudulakerk Lochem toegang vrije gift