Het Oost-Nederlands Kamerkoor is opgericht in 1965 en bestond in 2015 dus 50 jaar. Wij vierden dit met een feestelijk programma op 19 april 2015. Gemist? We gaan gewoon verder met prachtige programma's.

Bassen en Tenoren gezocht

(Klik hier of hiernaast op OPROEP)

17 en 18 december 2016 | Kerstconcert

De Kerstconcerten van het Oost Nederlands Kamerkoor zijn dit jaar in samenwerking met de Ulftse Nachtegalen. Het Oost Nederlands Kamerkoor is trots om opnieuw met dit prachtige koor samen te kunnen werken.

Op het programma staat zeer gevariëerde muziek uit het Engelse en Duitse advents- en kerstrepertoire, van lichtvoetig tot meer serieus. Zo klinken onder andere het ‘O Heiland, reiss die Himmel auf’ van Johannes Brahms, en de ‘Candlelight Carol’ van John Rutter. Ook klinkt er muziek van Schütz en Schein en van Benjamin Britten.

Een bijzonder stuk dat op het programma staat, is ‘The beginning of emptiness’ van de Letse componist Erik Esenvalds. Dit stuk voor kamerkoor en kinderkoor is door de componist speciaal geschreven voor het Noordelijk Koorfestival op 20-23 oktober 2011, en is wereldwijd nog maar zelden uitgevoerd.

Mei 2017

De sopranen en alten van het ONK zijn gevraagd mee te werken aan een project van het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten: The Planets. (klik hier voor informatie). Zij vormen het 'onzichtbaar vrouwenkoor' in Trois Nocturnes van Debussy. Data: 5 mei (Enschede), 6 mei (Arnhem), 7 mei (Nijmegen), 10 mei (Enschede), 11 mei (Apeldoorn).

Voorjaarjaarsconcert 2017  | 9 april 2017 "Die sieben letzten Worte" van Joseph Haydn

Dat de vrouwen een apart uitje hebben, betekent niet dat het ONK geen ander project heeft: met z'n allen gaan wij waarschijnlijk  Die Sieben Letzten Worte unseres Erlosers am Kreuze van Joseph Haydn uitvoeren. Data en plaatsen worden later bekend. Aangezien het Zelhems Christelijk Oratoriumkoor dit werk ook uitvoert (http://zcokzelhem.webs.com/) blijven wij uit collegiale overwegingen uit de buurt: Doesburg en Bocholt zijn in beeld voor dit bijzondere werk.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Najaarsconcert 2016 "Russische Sferen"

Het najaarsconcert van het Oost Nederlands Kamerkoor stond geheel in het teken van Russische koormuziek van de late negentiende eeuw tot het einde van de twintigste eeuw: muziek van Chesnokov, Kalinnikov, Panchenko, Sviridov, Schnittke en Zemtsov.

In Russische muziek draait het allemaal om harmonieën, en was terug te horen in het programma. De harmonische muziek van Kalinnikov, Chesnokov en Panchenko, die bijna letterlijk klinkt als een klok; de geheimzinnige klanken van Sviridov, die je als luisteraar betoveren; en de meer weerbarstige klanken van Zemtsov en Schnittke, die een enorme gelaagdheid en muzikale diepte in zich dragen. Het Oost-Nederlands Kamerkoor weet de sferen van deze muziek als geen ander op te roepen. De concerten iin Kalkar (D), Lochem en Zelhem waren goed bezocht.

5-9 mei 2016 Concertreis Roemenie

We zijn weer op reis geweest, ditmaal naar Roemenie. Natuurlijk hebben we aan koor-building gedaan, maar ook twee mooie concerten gegeven, in Cluj Napoca en Tirgu Mures. Prachtige locaties en enthousiast publiek. Men kreeg de tranen in de ogen, toen wij Esti Dal zongen, een slaaplied van Kodaly, en heel bekend in die streken.

29 maart 2016 Doesburg

Twee jubilea waren aanleiding voor een bijzonder concert in de grote Martinikerk te Doesburg: het Walcker-orgel aldaar werd honderd jaar geleden in gebruik genomen en het was de honderdste sterfdag van de componist Max Reger. Het orgel werd eer aangedaan door Leo van Doeselaar. Het ONK mocht, in samenwerking met Musica Vocale Wageningen en met begeleiding van het orgel de indrukwekkende compositie van Reger, Psalm 100, zingen. Een verpletterende ervaring voor ons en zeker ook voor het talrijke publiek.

27 februari 2016 Concert bij kaarslicht

Het concert van het Oost Nederlands kamerkoor in de oude Blasiuskerk te Delden in de serie concerten bij kaarslicht was een herhaling van een aantal prachtige stukken die het koor in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Zo werd een aantal delen uit de Vespers en uit de Liturgie van Johannes Chrysostomos van Rachmaninov opgevoerd Daarnaast werden enkele delen gezongen uit de Twaalf koren van Taneyev. Het sluitstuk vormde de dubbelkorige mis van Frank Martin, ook opgevoerd tijdens de najaarsconcerten in Lochem en Zelhem. Prachtige muziek, die zonder meer de moeite waard was om opnieuw te zingen.

.