Dirigent Rob Vermeulen

Rob Vermeulen is sinds 1993 dirigent van het Oost Nederlands Kamerkoor.

Rob Vermeulen (1961) studeerde aan de conservatoria van Arnhem en Rotterdam, waar hij onder meer het einddiploma koordirectie behaalde bij Barend Schuurman. Daarna bekwaamde hij zich in orkestdirectie bij Sir John Eliot Gardiner, Sir Edward Downes, Peter Eötvos en Ferdinand Leitner.

Sinds 1993 is Rob Vermeulen dirigent bij het Oost-Nederlands Kamerkoor. Daarnaast dirigeert hij Musica Vocale in Wageningen en het Bachkoor Nijmegen, waarmee hij veel uitvoeringen samen met het Gelders Orkest geeft. Naast koordirigent is Rob Vermeulen ook jarenlang dirigent geweest van het Nederlands Concertkoor, Projektkoor Utrecht en het Projektorkest van de Twintigste Eeuw. Ieder jaar leidt hij de Young Composers Meeting, waarbij 16 jonge componisten uit de hele wereld voor Orkest de Ereprijs een stuk componeren.

Als dirigent vindt Rob Vermeulen het belangrijk om mooie en veelzijdige programma’s samen te stellen die mensen raken. Altijd zijn de gekozen muziekstukken uitdagend voor koor en publiek. Hoogtepunten met het ONK waren o.a. uitvoeringen met flamencogrootheid Paco Peña van diens Requiem por la Tierra, het Concert voor koor van Alfred Schnittke, het Deutsches Requiem van Brahms, de corona-uitvoering van het Requiem van Fauré (zonder publiek), de postcorona-concerten met de Vespers van Rachmaninov en de prachtige uitvoeringen met ‘Nanië’ en het ‘Schicksahlslied’ van Brahms, samen met pianiste Martje van Damme. 

Rob Vermeulen is tevens werkzaam als docent bij ArtEZ Hogeschool voor de kunsten en als hoofdvakdocent koordirectie bij HKU, het Utrechts conservatorium.